Spiru Haret, (1851-1912) a fost un matematician, astronom, pedagog și om politic român, considerat întemeietorul învățământului românesc modern.

În 1897, când a ajuns la cârma Ministerului Instrucțiunii Publice, Spiru Haret a întâlnit un mediu prea puțin propice învățării: 78% dintre români erau analfabeți, conform ulteriorului recensământ (din 1899). În urma celor trei mandate ale sale, toate în guverne liberale (1897-1899, 1901-1904, 1907-1910), proporția de analfabeți a început să scadă.

Spiru Haret a elaborat legi și regulamente pentru modernizarea învățământului primar, secundar și superior. A introdus învățământul agricol și profesional, adaptând sistemul de învățământ la nevoile societății românești. Conform lui Haret, „ocupațiile manuale sunt tot atât de nobile ca şi cele curat intelectuale“.

A ridicat peste 1 200 de școli rurale, conform dezideratului „o școală primară în fiecare sat”. Totodată, a fondat Albina, o revistă săptămânală de informare, cu cost redus, accesibilă celor de la sate.

A promovat formarea cadrelor didactice și a îmbunătățit condițiile de lucru ale acestora. A introdus conceptul de programe în scoli. A reorganizat învățământul secundar, prin introducerea liceelor cu 8 clase, și diferențierea acestora în secții: reală, clasică și modernă.