Cu numele de moți este desemnată populația românească din Munții Apuseni, recunoscută pentru istoria, tradițiile și spiritul lor de luptători pentru dreptate și libertate.

Principalele regiuni locuite de moți sunt Țara Moților, Țara Zarandului și Ținutul Pădurenilor. Conform celor mai mulţi istorici, numele de moţ vine de la „chica antică”, moţul de păr pe care îl purtau acum 2 000 de ani dacii, un obicei păstrat de localnici din vestul Munţilor Apuseni până în secolul al XIX-lea. Alţi istorici consideră că numele vine de la cuvântul latin „motus”, care înseamnă „răzvrătit”, „rebel”, având în vedere puternica înclinaţie spre libertate şi independenţă a moţilor.

Moții sunt cunoscuți pentru revoltele lor împotriva asupririi, cum ar fi răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan din 1784 ,și participarea la Revoluția de la 1848 sub conducerea lui Avram Iancu. Scriitorul Ioan Slavici spunea de moți: „Om cu deosebire de potolit, moţul vorbeşte puţin, e foarte răbdător, se avântă cu anevoie, dar e neînduplecat după ce a luat o hotărâre… Moţii sunt cea mai nobilă parte a poporului român”.

Tradițional, moții se ocupă în principal cu păstoritul, prelucrarea lemnului (faimoșii „țapinari”) mineritul și agricultura de munte. Astăzi, moții păstrează multe dintre tradițiile lor, iar satele lor din Apuseni sunt locuri deosebit de interesante din punct de vedere turistic.