Strabon despre geto-daci

Strabon a fost un vestit istoric și geograf antic grec, care a călătorit în Europa, în Africa și în Asia până la Marea Roșie. Strabon era o poreclă, care însemna Sașiul.

În călătoriile lui, Strabon a adunat numeroase informații pe care le-a consemnat în lucrarea Geografia. Scrisă atât pe baza propriilor observații, cât și a unor lucrări ale predecesorilor săi, lucrarea conține informații de ordin istoric și descrieri ale unor locuri și popoare, cu aspecte geografice, etnografice și mitologice. Constituie un bogat izvor de cunoștințe despre lumea antică, chiar dacă include și descrieri ale unor țări pe care Strabon nu le-a vizitat, informațiile despre ele fiind preluate din scrierile altor autori.

Păstrată aproape în întregime, lucrarea Geografia conține 17 cărți, dintre care 8 cărți sunt despre Europa.

Vorbind despre ţinuturile ocupate de geţi şi daci, situate de-a lungul Dunării, până la Pontul Euxin, Strabon menționa că dacii şi geţii vorbesc aceeaşi limbă, că pot „să trimită la luptă până la două sute de mii de oameni“ sau că după moartea lui Burebista triburile geto-dacice au rămas mult timp dezbinate etc.