Activitatea pe un șantier arheologic implică un mare volum de muncă și rersurse financiare mari. Ea presupune cunoştinţe din domenii foarte diverse, precum topografie, antropologie, istoria artei, etnografie, geografie, lingvistică, fizică, chimie, informatică etc.

Activitatea este foarte riguros organizată, existând o împărțire a muncii foarte clară între arheologi – cu specializările lor –, muncitori (care realizează săpăturile, aducând la lumină artefactele) și voluntari – studenți și elevi, în general.

Ziua de lucru începe dimineaţa la ora 7.00, pe răcoare, pentru săpături, iar după-amiază se desfășoară munca pe ateliere: desen arheologic, identificarea şi trierea pieselor, curăţare, inscripţionarea săculeţilor în care sunt depuse artefactele, fotografiere, planimetria locului, filmare cu dronă, pregătiri pentru datare şi, la finalul zilei, seminarul de formulare a concluziilor.

De la şantier, drumul pieselor descoperite merge către conservare-restaurare, datare şi expunere în muzee, o altă etapă meticuloasă şi îndelungată de lucru pentru specialişti, încununată, la final, cu prezentarea rezultatelor în sesiuni ştiinţifice, în reviste și cărți de specialitate.