În România comunistă, 23 august era o zi de mare importanță, fiind considerată fiind Ziua Națională. Aceasta marca evenimentele de la 23 august 1944, când România a întors armele împotriva Germaniei naziste și s-a alăturat Aliaților în Al Doilea Război Mondial.
După ce Partidul Comunist Român a preluat puterea, semnificația zilei de 23 august a fost reinterpretată în propagandă drept „insurecția armată antifascistă și începutul revoluției socialiste”, ca mai târziu să se transforme într-un omagiu adus „conducătorului iubit” Nicolae Ceaușescu .
Cum era sărbătorită ziua de 23 august? Prin defilări și parade fastuoase organizate în marile orașe, în special la București, la care participau mii de oameni, inclusiv muncitori, elevi, studenți și militari. Se țineau discursuri oficiale de către liderii comuniști, se organizau spectacole omagiale cu cântece și poezii patriotice și se difuzau filme de propagandă și emisiuni TV speciale. Un alt element definitoriu al acestei zile erau demonstrațiile organizate de fabrici și uzine, demonstrații menite să sublinieze realizările economice și progresul sub regimul comunist.