© Rlevente, CC BY-SA 4.0,
via Wikimedia Commons

Tristan Tzara (1896-1963) născut Samuel Rosenstock, a fost un poet și eseist român de origine evreiască. Ulterior s-a stabilit în Franța și a fost cofondator al mișcării culturale dadaiste, care a condus la o revoluție majoră în artele plastice și literatură.

Leni Caler (1904-1992) este una dintre cele mai cunoscute actrițe interbelice de origine evreiască. A activat la Teatrul Evreiesc Barașeum. Tudor Arghezi era atât de încântat de ea, încât i-a dedicat o Inscripție în Bilete de papagal, iar Elly Roman a compus cântece de muzică ușoară anume pentru vocea ei. Fiind evreică, Leny Caler a avut de suferit din cauza legislației antisemite.

Miklós Bánffy (1873 – 1950), scriitor, om politic și diplomat de origine maghiară, a fost un susținător al reconcilierii româno-maghiare după Primul Război Mondial. Descendentul unei vechi familii de aristocrați, este cunoscut și pentru Castelul de la Bonţida al familiei Bánffy, cel mai mare complex de edificii în stil baroc din Transilvania, supranumit „Versailles-ul ardelean”.

Deși romii se confruntau cu discriminare și marginalizare, unii dintre ei au reușit să își facă un nume și să contribuie la dezvoltarea culturii și a societății românești. În muzică s-au remarcat Zavaidoc (Marin Teodorescu, 1896-1945, în imagine), celebru lăutar și interpret de romanțe, Fărâmiță Lambru (1927-1974), care își începea cariera ca acordeonist și acompaniator al Mariei Tănase, sau Gheorghe Pantazi, un virtuoz al viorii, care a dus mai departe tradiția lăutărească în perioada interbelică.