Prin ceea ce au realizat, unii oameni au rămas în istorie, au devenit modele de viaţă. Îţi prezentăm câteva informaţii despre Emil Racoviţă, un alt model de perseverenţă şi de curaj.
Emil Racoviţă (15 noiembrie 1868 – 19 noiembrie 1947) – savant, explorator, speolog, biolog şi academician; este considerat fondatorul biospeologiei. Acesta a început şcoala la Iași, fiind elev al celui mai cunoscut învăţător din ţara noastră, Ion Creangă, apoi a parcurs anii de liceu la „Institutele Unite”. A urmat dorinţa tatălui său şi a fost admis la Facultatea de Drept din Paris, unde a studiat, în aceeaşi perioadă, şi la Școala de Antropologie. După absolvirea Dreptului, s-a înscris și la Facultatea de Științe din Universitatea Sorbona, Paris, iar în 1891, după absolvire, a lucrat în laboratoarele Arago, în cadrul stațiunii de biologie marină de la Banyuls-sur-Mer.
Emil Racoviţă a fost primul român care a păşit în Antarctica, în cadrul unei expediţii internaţionale în urma căreia savantul român a realizat un studiu aprofundat asupra vieţii balenelor şi a pinguinilor. Pentru meritele sale profesionale excepţionale a fost ales membru al Academiei Române şi a fost, timp de patru ani, preşedinte al acestui înalt for ştiinţific.