Accesează linkul de mai jos pentru a vedea harta zonelor de importanță ecologică majoră.
https://databasin.org/maps/new/#datasets=a5b34649cc69417ba52ac8e2dce34c3b
Descrierea Inițiativei „Global 200” a World Wide Fund for Nature
Inițiativa Global 200 a World Wide Fund for Nature (WWF) reprezintă o primă încercare de a identifica un set de ecoregiuni a căror conservare ar îndeplini obiectivul de a salva o diversitate largă de ecosisteme ale Pământului. Aceste ecoregiuni includ atât pe cele cu niveluri excepționale de biodiversitate, cât și pe cele cu fenomene ecologice sau evolutive neobișnuite.
Pădurile tropicale umede, de exemplu, atrag o mare parte din atenția dedicată conservării, deoarece ar putea găzdui jumătate din speciile lumii. Cu toate acestea, o strategie cuprinzătoare pentru conservarea biodiversității globale trebuie să vizeze includerea celorlalte 50% dintre specii și habitate, astfel încât toate speciile și ecosistemele distinctive care le susțin să fie conservate.
Habitate precum pădurile tropicale uscate, tundra, mările polare, oazele din deșert și mangrovele adăpostesc specii, comunități, adaptări și fenomene unice. Pierderea unor exemple din aceste asociații ar reprezenta o pierdere enormă a biodiversității globale. Din acest motiv, inițiativa Global 200 își propune să reprezinte întreaga biodiversitate a lumii prin identificarea ecoregiunilor remarcabile din lume.
Ecoregiunile Global 200 reprezintă acele zone unde WWF își concentrează inițial eforturile de conservare a ecoregiunilor pentru a dezvolta viziuni asupra biodiversității. Conservarea ecoregiunilor este deja în plină desfășurare în multe dintre ecoregiunile Global 200 ale WWF.
Pentru mai multe informații, puteți consulta documentele și rapoartele WWF din ecoregiunile prioritare la adresa de mai jos.
http://worldwildlife.org/publications/global-200
Lista Roșie a Ecosistemelor IUCN
Lista Roșie a Ecosistemelor a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) este un instrument științific esențial utilizat pentru a evalua starea de conservare a ecosistemelor la nivel global.
Această listă se bazează pe criterii științifice riguroase, concepute pentru a efectua analize bazate pe dovezi privind riscul de colaps al ecosistemelor. Evaluările iau în considerare o serie de factori critici, inclusiv schimbările în distribuția geografică a ecosistemelor și degradarea elementelor lor cheie. Prin identificarea acestor riscuri, Lista Roșie a Ecosistemelor oferă o bază solidă pentru prioritizarea eforturilor de conservare și pentru dezvoltarea strategiilor de management durabil.
https://iucn.org/resources/conservation-tool/iucn-red-list-ecosystems