Amprenta de carbon (amprenta de CO2) reprezintă emisiile totale de gaze cu efect de seră pe care o țară, o organizație sau o industrie, un eveniment, o activitate economică sau recreativă, producerea unui obiect sau chiar activitățile curente ale unei singure persoane le pot produce într-un anumit interval de timp.
Uniunea Europeană a stabilit o nouă legislație privind clima: emisiile nete zero reprezintă un obiectiv pentru anul 2050.
Gazele cu efect de seră (generic denumite și emisii de CO2, deși dioxidul de carbon nu este singurul gaz cu efect de seră) sunt rezultatele diverselor activități pe care omul le întreprinde ca urmare a dezvoltării societății și progresului tehnologic: transporturile, consumul de combustibili în industrie și în gospodării, consumul de energie, stocarea de date și utilizarea tehnologiei digitale, producerea hranei, fabricarea de produse în regim industrial, exploatarea de resurse naturale, construirea infrastructurii (drumuri, clădiri), gestionarea deșeurilor, serviciile etc.
Amprenta de carbon se poate calcula atât la nivel de gospodărie sau individ, cât și la nivelul comunității sau al unei companii/organizații.