Pot virusurile să provoace cancer?

Francis Peyton Rous (1879 - 1970) a fost un cercetător american, patolog la Universitatea Rockefeller din New York.

Descoperirea sa din 1911, conform căreia o tumoră era cauzată de un virus, a condus la multe alte descoperiri și la înțelegerea rolului virusurilor în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer.

Peyton Rous a primit Premiul Nobel pentru Medicină sau Fiziologie, în 1966.

Studiind anumite forme de cancer la păsările domestice, Rous a fost interesat de cauzele acestei boli, pe care le-a și explorat experimental.

A prelevat țesut canceros de la găini afectate, l-a triturat (măcinat) cu nisip pentru a-l transforma în particule mici, apoi l-a filtrat pentru a reține celulele canceroase și bacteriile. Extractul obținut a fost injectat unor păsări sănătoase. Acestea au dezvoltat, la locul injectării, același tip de tumoră ca și pasărea-sursă. În aceste condiții, cercetătorul a considerat că un agent de dimensiuni infime – un virus sau o moleculă – care a trecut prin filtru reprezintă cauza cancerului. Studiile care au urmat au demonstrat că tumora a fost cauzată de un virus (denumit ulterior virusul sarcomului Rous, RSV).

De fapt, cancerul nu este determinat de virusul în sine, ci de o informație (genă) specifică din materialul său genetic, care a fost denumită ulterior oncogenă.

Astăzi, se știe că 12-20% din toate cancerele umane sunt cauzate de oncogene prin infecții virale. Virusul deturnează mecanismul diviziunii celulare, permițând oncogenei virale să provoace înmulțirea necontrolată a celulelor.



Vă ajută rezultatele acestui experiment să dezbateți cu argumente cazul controversat al vaccinării anti-HPV? Discutați în echipe și formulați o opinie referitoare la vaccinarea anti-HPV a copiilor și tinerilor. Documentați-vă din internet asupra legislației referitoare la acest vaccin.