În ce constă o dietă echilibrată pentru un adolescent?

În adolescență continuăm să creștem și să ne dezvoltăm. De aceea, trebuie să îți susții organismul cu o alimentație variată și corectă: carbohidrați complecși, proteine slabe, grăsimi sănătoase, fructe, legume și lactate. O atitudine foarte bună la această vârstă este să limitezi consumul de alimente procesate și zahăr.

Ce alegeri poți să faci pentru a te hrăni sănătos? Iată:

Cereale integrale Optează pentru pâine integrală, orez brun, ovăz și alte cereale integrale, care oferă energie de lungă durată și fibre importante pentru digestie.
Fructe și legume Include cel puțin 5 porții pe zi, diversificând culorile și tipurile, pentru a beneficia de vitaminele și mineralele esențiale.
Proteine slabe Alege carne slabă (pui, curcan, vită), pește, ouă, leguminoase (fasole, linte, mazăre, năut) și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi pentru a susține creșterea musculară.
Grăsimi sănătoase Include avocado, nuci, semințe și uleiuri vegetale (de măsline, floarea-soarelui, dovleac), care sunt importante pentru funcționarea optimă a sistemului nervos, dar și a altor sisteme și procese fiziologice.
Lactate Consumă lapte, iaurt și brânză cu conținut scăzut de grăsimi pentru a asigura aportul de calciu, important pentru dezvoltarea oaselor.
Hidratare Bea suficientă apă pe parcursul zilei, evitând băuturile zaharoase și sucurile carbogazoase.
Limitarea alimentelor procesate Renunță la alimentele hipercalorice și încărcate cu aditivi (fast-food, snacks-uri, dulciuri produse industrial) și, în general, la alimentele bogate în zahăr, sare și grăsimi nesănătoase.
Atenție la porții Adaptează cantitatea de alimente la nivelul de activitate fizică și nevoile tale. Un adolescent activ va avea nevoie de mai multe calorii decât unul sedentar.
Puțină disciplină Mănâncă la ore regulate, incluzând micul dejun, prânzul și cina și adaugă gustări sănătoase între mese doar dacă este necesar.