Ipoteza generației spontane

Generația spontană este o teorie științifică depășită, care susținea că ființele vii pot apărea din materie nevie și că astfel de procese ar fi obișnuite. De exemplu, puricii ar putea apărea din materie nevie, cum ar fi praful, sau larvele insectelorar puteau apărea spontan din carne moartă. Această convingere, elaborată încă din Antichitate, a persistat până în secolul al XIX-lea, în ciuda unor experimente care o contraziceau

Francesco Redi (1626 – 1697) a fost un om de știință italian, medic și filozof. În epoca sa, cunoștințele științifice de biologie erau limitate, însă naturaliștii erau preocupați, ca și acum, de explicarea originii și a evoluției vieții. Iar Francesco Redi a testat ipoteza folosind metoda științifică.

Ipoteza: Redi a emis ipoteza că larvele nu pot să apară spontan, ci doar prin reproducerea muștelor.

Experimentul

Pentru a testa ipoteza, a imaginat un experiment: a utilizat 3 recipiente în care a așezat carne proaspătă. Unul dintre recipiente a fost descoperit, iar două au fost acoperite, unul cu tifon, iar celălalt – cu un capac etanș.

Muștele au putut intra doar în vasul neacoperit, iar în acesta au apărut larve.

Pentru a răspunde obiecției că un capac etanș împiedica intrarea aerului proaspăt necesar pentru generarea spontană, Redi a acoperit borcanele cu tifon în loc de un capac etanș. Muștele au fost atrase de mirosul cărnii în putrefacție, s-au așezat pe tifon, dar carnea însăși a rămas lipsită de larve. Unele larve apărute din ouă depuse pe tifon nu au supraviețuit.

Concluzie

Muștele sunt necesare pentru a produce muște: ele nu apar spontan, „de la sine”, din carnea în putrefacție, adică din materie lipsită de viață.

Ce a urmat?

Redi a demonstrat că nu există generație spontană în cazul insectelor. Dar a rămas întrebarea dacă acest rezultat este valabil și pentru alte viețuitoare, de exemplu, pentru microorganisme, cum sunt bacteriile.

Aplicând metoda științifică, 200 de ani mai târziu, Louis Pasteur a derulat un experiment similar. Ipoteza sa a fost: dacă microorganismele pot să apară spontan din materie fără viață, ele ar trebui să apară și în mediul de cultură sterilizat, chiar dacă în acesta nu au fost introduse celule vii.

● Cum credeți că a verificat experimental această ipoteză? Observați imaginea din stânga; ea reprezintă unul dintre vasele de laborator speciale, numite flacoane cu gât de lebădă, utilizate de Pasteur pentru a testa ipoteza generației spontane.

● Care credeți că a fost concluzia experimentelor sale?