

Între anii 1924 și 1929, doi oameni de știință – Aleksandr Oparin (în Rusia) și J. B. S. Haldane (în Marea Britanie) – au propus în mod independent teorii privind originea lumii vii.
a. Cercetări de pionierat privind apariția vieții
Ambii cercetători au sugerat că viața a apărut dintr-o serie de reacții între substanțe anorganice, reacții favorizate de un aport mare de energie din mediu. Aceste reacții au produs inițial „elementele de bază” ale vieții (de exemplu, aminoacizi și nucleotide), apoi molecule din ce în ce mai complexe: ARN (acid ribonucleic), ADN sau proteine timpurii, până la apariția formelor primitive de viață formate prin agregarea acestor molecule.
Ipoteza Oparin-Haldane, a evoluției chimice, a descris modul în care viața ar fi putut apărea din „supa oceanică primordială”. Prin aceasta ipoteză ei, se distanțau de alte teorii, care sugerau că se poate obține viață doar din alte forme de viață, preexistente.
În esență, Oparin și Haldane au propus ideea că viața ar fi putut evolua din materie anorganică în condițiile unei atmosfere încărcate de energie. Însă, în detaliu, ideile lor cu privire la modul exact în care acest lucru s-a întâmplat diferă.