Studii de caz
Răspunsuri

1. Turnurile de răcire cu apă – între tehnologie și impact asupra mediului

Răspunsuri posibile:

  1. Refolosirea apei ajută la reducerea consumului de apă dulce și la economisirea energiei. Este mai eficient și mai prietenos cu mediul.
  2. Se pot folosi sisteme de recuperare a vaporilor sau se pot închide parțial turnurile pentru a limita evaporarea. De asemenea, apa de ploaie poate fi colectată și folosită.
  3. Turnurile sunt sisteme deschise, iar bacteriile pot pătrunde ușor. Dacă se formează biofilme cu bacterii periculoase, ca Legionella, acestea pot ajunge în aer și pot îmbolnăvi oamenii.
  4. Temperatura crescută poate reduce oxigenul din apă, provocând moartea peștilor și distrugerea echilibrului biologic. Unele specii sensibile pot dispărea sau pot fi înlocuite cu altele invazive.
  5. Aș folosi un sistem închis de recirculare a apei sau aș folosi răcirea cu aer (turnuri uscate). Aș putea propune și recuperarea apei din ploi sau reciclarea apei uzate după tratare.

2. Poluarea aerului și bolile respiratorii

Răspunsuri:

  1. Valorile PM10 și cazurile de astm cresc împreună – există o relație directă.
  2. Creșterile din anii 2014–2016 pot fi explicate prin ierni severe, folosirea intensă a sobelor pe lemne și/sau trafic crescut.
  3. Reducerea poluării se poate face prin: plantări de arbori, folosirea transportului în comun, filtre pentru sobe și informarea populației.